Skip to main content

Mos & Algen bestrijding

Preventieve behandeling tegen algen en mos bevorderen de levensduur van uw dak

Algenbestrijding rieten dak

Wie een dakbedekking van riet heeft, zal zich ook moeten verdiepen in algen- en mosbestrijding. Algenvorming is een verschijnsel van de laatste jaren en komt voor op pannen en riet. Algenvorming op een rieten kap is slecht omdat het een negatieve invloed heeft, zeker als de algen een gesloten laag gaan vormen kan de levensduur snel terug lopen. Algenbestrijding op een rieten dak kan eenvoudig worden uitgevoerd met een milieuvriendelijk anti-algenmiddel.

Rieten kap met algenvorming is slecht vanwege de negatieve invloed heeft

Een zwaar belegd dak heeft een te lange droogtijd het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw ’s nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. Wat er dan gebeurt: de algen laag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes algen die ook de toplaag van het riet open trekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat en heeft nu een extreem lange droogtijd. Het dak gaat zeer snel verder achteruit.

Mosbestrijding rieten dak

Als het om mosbestrijding gaat, ligt het iets anders. Er zijn veel soorten mos. En wat het rieten dak betreft, is het ene mos het andere niet. Links: een oud dak waar de begroeiing met Sikkelsterretje en Grijs Kronkelsteeltje een teken is dat het dak hoewel oud, toch nog gezond is.

Onder: een relatief nieuw dak (op de foto drie jaar) nu al met een redelijke begroeiing van fijn laddermos, een duidelijk teken dat het riet te lang, te vochtig blijft.

Mosbestrijding Mos op het dak Omdat mossen geen afsluitende laag vormen, is mos niet zo schadelijk als algen.

De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen. Toch is mosbestrijding een belangrijk onderdeel van het gezond houden van uw dak.

Moet een dak schoongemaakt worden, vrij van mos, kan dit niet door even snel chemisch bestrijden, mos moet altijd handmatig verwijderd worden. Mosbestrijding is dus een precies, maar tegelijkertijd noodzakelijk karwei.

Rietdekkers onderhoudscontract

Als u wilt, kan rietdekkersbedrijf Gregor van den Elzen jaarlijks een inspectie uitvoeren op uw rieten dak. Wij komen dan een keer per jaar langs en kijken uw dak na op gebreken. Als het nodig is, voeren wij algenbestrijding en/of mosbestrijding uit.

Dit alles kunt u bij ons regelen in een onderhoudscontract. U hoeft dan verder nergens meer aan te denken en wij proberen uw dak in topconditie te houden. Want goed onderhoud verlengt de levensduur van uw dak.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?