Skip to main content

Levensduur en onderhoud

Onderhoud rieten dak

Riet is een natuurproduct en wie graag lang wil genieten van een rieten dak, doet er goed aan regelmatig onderhoud aan het dak uit te voeren. Dit onderhoud maakt dat u langer van uw dak kunt genieten.
Riet is een natuurproduct en wie graag lang wil genieten van een rieten dak, doet er goed aan regelmatig onderhoud aan het dak uit te voeren. Dit onderhoud maakt dat u langer van uw dak kunt genieten.

Levensduur en onderhoud rieten kap

In het algemeen kan men stellen: hoe droger een dak gemiddeld is, des te langer zal de te verwachten levensduur van het rieten dak zijn.

De hellingshoek (in combinatie met de lengte van het dakvlak) van een rieten dak is de belangrijkste factor die de levensduur van een dak bepaalt. Over het algemeen adviseren wij een hellingshoek van tenminste 45 graden op normale dakvlakken. Bij korte dakvlakken en dakkapellen wordt eerst zorgvuldig gekeken en overlegd, voordat wij advies hierover kunnen uitbrengen en onderhoud kunnen uitvoeren.

De dakkapel is het vlakst, dus moet deze het eerst onderhouden en vernieuwd worden. Omdat de levensduur van het rieten dak zo duidelijk van de hellingshoek afhangt is het vooral een gewetensvraag hoe vlak men het dak durft te maken.

Aannemers en architecten durven hierin vaak verder te gaan dan rietdekkers. Ook hangt de minimum hellingshoek van de vorm en de lengte van het dakvlak af.

Riet van lange levensduur benodigd een speciaal recept

(in volgorde van belangrijkheid)
  • Maak het dak zo steil mogelijk.
  • Houd het dak vrij van algen en mos.
  • Gebruik alleen eersteklas riet.
  • Zorg voor veel wind, weinig schaduw, geen grote bomen rond het pand.
  • Laat kleine gebreken direct herstellen.
Opmerking: Er zijn twee soorten levensduur: de functionele en de esthetische.
  • Functioneel: hoe lang blijft het dak waterdicht?
  • Esthetisch: een nieuw dak is mooier dan een oud dak.

Rieten dak preventief onderhouden

Preventief onderhoud voor een rieten dak is altijd een goed idee geweest. Dat wil zeggen, het dak bijhouden om te zorgen dat het echte onderhoud aan het dak zo lang mogelijk kan worden uitgesteld. Wanneer storm- of vogelschade optreedt zijn hier in eerste instantie zelden grote bedragen mee gemoeid. Een scheur in het metselwerk van de nok is ook zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren en is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt. Nog afgezien van eventuele vervolgschade.

De laatste jaren hoort bij het preventieve onderhoud van het rieten dak ook de bestrijding van algen en in mindere mate mosbestrijding.

Rieten dak en levensduur

Het rieten dak heeft de laatste tijd meer te lijden van het milieu dan vroeger. Een overmaat aan vermestende stoffen in de lucht, een gevolg van onze westerse levensstijl, zorgt ervoor dat alles na verloop van tijd bedekt wordt met een laagje algen. Op het dak zorgen deze algen voor een toename van de droogtijd. Het riet blijft langer vochtig.

Wanneer een over het riet liggende groene waas overgaat in een groene drab, kan dit de droogtijd zo veel verlengen dat het riet in de herfst- en winterperiode (van oktober tot het volgende jaar april) zelfs bijna helemaal niet meer droog wordt.

Het riet verslijt niet langer maar verspocht (het wordt zacht en vergaat).

Onder de te lang te natte buitenkant zal het riet als het ware verstikken.

De oplossing hiervoor is het behandelen van het dak tegen begroeiing met algen en mossen.

Rieten dak onderhoudscontract

Als u wilt kan rietdekkersbedrijf Gregor van den Elzen jaarlijks een inspectie uitvoeren op uw dak. Wij komen dan een keer per jaar langs voor het onderhoud en kijken uw dak na op gebreken. Als het nodig is behandelen wij het dak tegen algen en mos.

Dit alles kunt u bij rietdekkersbedrijf Gregor van den Elzen regelen in een onderhoudscontract. U hoeft dan verder niet meer aan het onderhoud te denken van uw rieten dak en wij proberen uw dak in topconditie te houden. Want goed onderhoud verlengt de levensduur van uw rieten dak.

U kunt bij ons informeren naar onderhoudscontracten en eventuele kosten van een rieten dak.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?